Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak je důležité míti Filipa (premiéra)

3. 10. 2007

Premiéra našeho školního divadla proběhla 12. června 2007 v Karlínském divadle. Kdo nepřišel, musel litovat.

Hru Jak je důležité míti Filipa od Oscara Wilda zkoušelo poctivě po celý školní rok osmero studentů pod vedením režiséra Milana Tomeše. A i já jsem si střihla jednu z rolí a to dokonce z rolí hlavních, trochu prostoduchou dívku Cecilii, schovanku Johna Worthinga.

Hra Jak je důležité míti Filipa je komedie plná lásky a společenského života. Je plná přetvářky a žárlivosti. Je to prostě hra, kterou musíte vidět a zamilujete si ji!

A teď, o čem to vůbec bylo, je a bude.

První dějství se odehrává v bytě Algernona Moncrieffa, kde je Algernon navštíven svým přítelem Filipem, který je zamilován do Algernonovi sestřenice Gvendolíny. Při této návštěvě ovšem náhodou zjistí, že jeho přítel Filip se vlastně nejmenuje Filip, ale John Worthing. Je mu vysvětleno, že má schovanku Cecilii a když se chce dostat do města, musí se vydávat za Filipa a před ní říká, že jezdí za svým nezbedným bratrem. Na scénu vtrhne Gvendolína a její matka Lady Brecknellová. John se dvoří Gvendolíně a Algernon se mezitím snaží vykroutit z večeře s tetou Augustou (Lady Brecknellovou). To se mu následně povede tak, že se vymluví na vymyšleného churavého přítele Bunburyho.

Druhé dějství se odehrává na venkovském sídle Johna Worthinga. Cecilie sedí na zahradě u stolku se svou učitelkou postarší slečnou Prismovou. Slečna Prismová se snaží dívku něco naučit, ale ta odvádí pozornost na jiná témata, hlavně se moc zajímá o bratra strýčka Johna, Filipa. Slečna Prismová je zamilovaná do místního faráře, doktora Chasuble a ten se hned následně zjeví u nich na zahradě. Cecilie se mistrně vykroutí z učení tím, že namluví dokoru Chasublemu, že slečnu Prismovou bolí hlava a že by se s ní měl projít. Zůstává tedy sama na zahradě, když jí služka Marylane přinese vizitku s tím, že přijel Johnův bratr Filip (což je Algernon, který aby se s Cecilií seznámil, tak předstírá že je bratr Johna). Oba si okamžitě padnou do oka a Cecilie ho pozve do domu. Když odejdou, tak se vrací slečna Prismová s Chasublem a z druhé strany přichází John Worthing celý v černém. Oznamuje oběma, že jeho bratr Filip zemřel (chce se ho zbavit, aby si mohl vzít Gvendolínu). Prismová i Chasuble mu dávají svou soustrast, když k nim přiběhne Cecilie s radostnou novinou, že Filip přijel a sedí v salonku. Všechno je uvrženo ve velký zmatek. John je naštvaný na Algernona, že se vydává za jeho bratra Filipa a tak se snaží ho poslat pryč. John naštvaně odejde a na zahradu se vrátí Cecilie a po očku pokukuje po Filipovi-Algernonovi. On jí oznámí, že musí odjet a požádá ji o ruku. Ona nadšeně souhlasí a zčane básnit o jménu Filip, což se ovšem Algernonovi nelíbí a sám se zamotává do své lsti. Nakonec se rozhodne, že se nechá pokřtít, aby splnil Cecilii její ideály. Na venkovské sídlo za Johnem přijíždí Gvendolina, ale místo s Johnem se setká s Cecilií, což se jí vůbec nelíbí, protože v ní vidí konkurenci. Samozřejmě Gvendolína je zasnoubená s Filipem-Johnem a Cecilie s Filipem-Algernonem a tak nastává veliká kolize, když obě zjistí, že jsou zasnoubené s Filipem a začnou se mlátit hlava nehlava. Objeví se John a Gvendolína se k němu hned vrhne a dožaduje se pravdy, s kým že je zasnouben. Ten se směje, protože Cecilie je jeho schovanka a to už se objevuje Algernon a i Cecilie chce znát pravdu. Když se Gvendolína s Cecilií dozví, že žádný Filip není, utečou před pány do domu.

Třetí dějství se odehrává v domě Johna Worthinga. Cecilie s Gvendolínou se omlouvají s Algernonem a Johnem. Nakonec jim šťastně padnou do náruče. A v tu chvíli se objeví Lady Brecknellová. Okamžitě se snaží anulovat jejich zasnoubení. Ale když zjistí, že Cecilie zdědila veliký majetek, vůbec ji nevadí, že by si ji měl Algernon vzít, jenže háček je v tom, že poručníkem Cecilie je John. A on samozřejmě nepovolí jejímu sňatku, pokud si sám nebude moct vzít Gvendolínu. Což nejde, protože není urozeného rodu, je nalezenec. Jako náhodou se zde objevuje Chasuble s Prismovou. A tu poznává Lady Brecknellová, Prismová kdysi hlídala její sestře dítě, které pak unesla. Prismová se přiznává, že v okamžiku roztržitosti asi vložila dítě do tašky a tu nechala na nádraží. John je celý zmatený, protože on byl nalezen v tašce na nádraží a tak přinese onu tašku, na které jsou vyryty iniciály slečny Prismové. Teď už má původ, je bratrem Algernona a smí si vzít Gvendolínu a Algernon Cecilii. Ještě si ke konci vyznají lásku slečna Prismová s Chasublem a vše končí požehnáním Lady Brecknellová a památnou větou Gvendolíny: Jasně si uvědomuji, jak je důležité míti Filipa. 

 

Náhledy fotografií ze složky Jak je důležité míti Filipa

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář