Jdi na obsah Jdi na menu
 


Persepolis

6. 2. 2008
Dnes jsme byli se školou v kině. A ne nějakých obyčejných filmech. Němčtináři šli na Životy těch druhých a my, francouzštináři, na kreslený film Persepolis. Absolutně jsem nevěděla, co od toho mám čekat a předem jsem se připravovala na nudné dvě hodiny poslouchání francouzštiny a nerozumění ani slovu. Naštěstí mé předpoklady nebyla správné. FIlm byl sice ve francouzštině, ale s titulky a ke svému nadšení jsem shledala, že mu celkem i rozumím:)
Persepolis je autobiografický komiks jedné dívky-ženy z Íránu, Marjane Satrapiové. Tato dívka zde žje v době islámské revoluce a války mezi Íránem a Írákem.  Film je protkán spousty historických faktů, politických ideologií a režimů. Dívka se zde stává velkou rebelkou už v dětství, protože veřejně prohlašuje názory svých rodičů, i to, co kde vyslechla a snaží se bránit lidem, kteří podle ní nejsou dobří. Proto je odeslána do Vídně. V té se jí má otevřít řada nečekaných obzorů, ale bohužel se jí objeví svět zcela jiný, než by si její rodiče přáli. Dostane se do špatné party, pije alkohol, bere drogy, kouří...nakonec ji vykopnou ze všech míst kde bydlí a po několika dnech, strávených v zimě na ulici, se probouzí v nemocnici. Odtud volá domů a vrací se zpět do Íránu. Avšak nemůže zde zůstat dlouho a něco ji táhne pryč, do světa kde je více možností a tak následně definitivně opouští svoji rodinu a jede do Francie.
Persepolis je sice kreslený film, ale rozhodně to není žádná pohádka pro děti. Marjanin strašný osud tíživě dopadne na každého, kdo tenhle film shlédne, málokteré oči zůstanou suché. Přesto bych tenhle film doporučila každému, kdo dostane tu možnost jako já, ho shlédnout.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář