Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pardubice 26.9.07

26. 9. 2007
Bylo rozhodnuto, že pojedeme se třídou (zeměpisným a biologickým seminářem) na exkurzi do Pardubic. Všechno se naplánovalo a dne 26.9: v 6:40 byl sraz na Hlavním nádraží. Nastoupili jsme spořádaně do vlaku v celkovém počtu 19 lidí (17studentů a dvě kantorky) a hodinová cesta celkem rychle uběhla.
V Pardubicích jsme se nejdřív vydali do Hypernovy nakoupit si svačinooběd a pak jsme vyrazili směrem k Pardubickému náměstí. Prošli jsme Třídou Míru, známou svými perníkovými obchody, ale za celou cestu jsme zaznamenali jen dva (v kterých jsme ale perník nakoupili). Třída ústila na malé náměstíčko, kde po pravé ruce bylo nádherné Městské divadlo, po levé ruce Chrám a přímo před námi Zelená brána. Brána s reliéfem zobrazujícím historii Pardubic, nad kterou čněla věž, na kterou jsme se šli podívat.
Výstup byl lehce náročný (zvlášť pro mně, jelikož se trochu bojím výšek), ale výhled stál za to. Před námi se rozprostíral panoramatický výjev Kunětické hory, nádherné Pardubické náměstí se starobylou radnicí a Mramorovým sloupem, Chrám a za ním Pardubický zámek, i sama Třída Míru ležela pod námi jako na dlani. Pořídili jsme spoustu fotek a po cestě dolů jsme vešli na Náměstí.
Bylo nám řečeno několikero informací o budově radnice, okrasných domkách okolo, i o Mramorovém sloupu a o jeho svatých. Poté jsme se vydali prozkoumat, co je to za oranžové krabice na náměstí, byla to reklama na Úsporné žárovky a právě se připravovalo na nějakou akci. Všichni jsme dostali po úsporné žárovce a letácích a pak jsem se povinně vyfotili.
Další cesta nás zavedla k Pardubickému zámku, kde se před ním an trávě producíroval bílý páv a jeho malá pávata. Roztomilá podívaná. Po vstupu dovnitř jsme nesměli bohužel fotit, ale ono ani nebylo moc co. Následně jsme zamířili do zámecké výstavy zbraní, kde byla vystavena brnění, meče, střelné zbraně a další. Byly zde i funkční modely, které bylo možné si ošahat a zkusit si vystřelit, což také téměř každý vyzkoušel.
Nakonec nás čekala exkurze pivovarem Pernštejn. Zavedli nás do salonku, kde plnolet ídostali ochutnávku piva a zbytek malinovou limonádu, shlédli jsme krátký videošot o pivovaru a už jsme se hrnuli dovnitř. Ostrý zápach nás lehce odradil, ale přesto jsme spatřili sladovou halu, kde se sladová zrna rozprostírala na zemi daleko do dálky, pokračovali jsme několika místnosti plnými ocelových kotlům, nádrží a trubek a pak jsme se vydali do plnírny lahví. Prošli jsme halou plnou bas piv a dostali se do samotné plnírny. Lahve na pásech jezdili úžasnou rychlostí a všude po zemi se rozlévalo pivo, pro ty co nepijou (jako já), to byl pěkný hnus.
Exkurze pivovaru skončila a tak jsme se rychle vydali na vlak, který nám jel zpátky ve 13:45. Vlak jsme stihli a v pohodlí dojeli zpátky do Prahy, kde se každý rozprchl domů s novými poznatky a zážitky a určitě i nadšením pro další exkurze.

 

Náhledy fotografií ze složky Pardubice 26.9.07

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář