Jdi na obsah Jdi na menu
 


Autismus a domácí násilí

4. 4. 2008
V odpoledních hodinách dnešního dne jsem byla na dvou besedách v rámci projektu Jeden svět. Na autismu a domácím násilí. Přednášku o autismu vedla sociální pedagožka Lucie Jirků, ze společnosti Apla (asociace pomáhající lidem s autismem). Dozvěděli jsme se o různých druzích autismu, o projevech a jak můžeme lidem, hlavně dětem s autismem pomoci. Zajímavý byl poznatek, že když si člověk s autismem nějak ubližuje, třeba buší hlavoou o zeď, nebo tak, tak tím většinou projevuje nespokojenost a nebo bolest v oblasti kam se udeřuje.
Následovala přednáška na téma domácí násilí, kde nám byl puštěn film z muslimského prostředí, kde se několik různých žen snažilo o rozvod se svými manžely, buď z důvodu neplodnosti, nebo z neplnění jiných manželských povinností, nebo kvůli mnohoženství. To bylo také velmi zajímavé. NApříklad jsem nevěděla, že muži se mhou nechat rozvést bez důvodu, ael ženy mají jen ři možnosti, kdy je jim rozvod povolen a to: 1. neplodnost muže (musí být dokázána testy), 2. že si muž vezme druhou ženu bez souhlasu jeho první ženy (první žena málokdy dá souhlas k mnohoženství, ale i takové případy se vyskytují, 3. když je před svědky urážena, nebo bita. Z jiných než těchto důvodů se muslimské ženy nemohou nechat rozvést a to mnoho z nich je provdáno už od kolébky a i těchto málo důvodů bývá často zpochybňováno a stačí aby muž odmítl jít na testy plodnosti a už má žena smůlu.
Ještě že u nás to funguje jinak, chudáci ženy a hlavně děti, které tím nevýslovně trpí, protože pokud je rozvod povolen, tak děti musí zůstat u otce a u většiny případů nemají ani povoleno se s matkou vídat. Pro nás naprosto nepochopitelná situace...
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář